Bakalar na bijelo mnogima je omiljena delicija, osobito u ovo blagdansko vrijeme. Postoji nekoliko različitih načina pripremanja ovog ukusnog jela, no danas ga pripremamo na način naše chefice Svjetlane Celije.

Prije pripremanja odnosno kuhanja sušenog bakalara potrebno ga je dan ranije namakati u toploj vodi. Sutradan uklonite kosti, kožu i rep. Kuhajte ga 75 minuta. Zatim ga stavite u dublju posudu i istucite u pire. Polako dodajte maslinovo ulje, sol i papar. Bakalar je već gotov, a možete ga poslužiti s pasuticama odnosno s tjesteninom. Izvrstan je i na kruhu. Kao „prilog“ za bakalar na bijelo chefica Svjetlana obično poslužuje crne masline, srdelice ili tartufe.

Pasutice se pripremaju na isti način kao i fuži; jedina je razlika u tome što se krajevi ne spajaju, nego se „krpice“ stavljaju u vrelu slanu vodu.

Ranije pripremljeni bakalar može se oblikovati i u male fritule. U sredinu se stavi zelena ili crna maslina bez koštice te ih se umače u pivsko tijesto i prži u vrućem ulju.

Ako i vi želite probati ove ukusne blagdanske delicije, posjetite restoran Vodnjanka. Odlično jelo, ugodna atmosfera i ljubazno osoblje zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima!